neljapäev, 30. juuli 2009

Koorene kalasupp

Kalasupp seostub mul alati mingi suhteliselt ebameeldiva roaga, kuid see supp viib isegi paadunud kalavihkajal keele alla. Kala on hea. Eriti just suve lõpu poole, kui grill lihast on kõht täis söödud. See supp on isegi külmana väga mõnus.

1 lõhe supikogu
2 l vett
2 lõhe steiki
5 kartulit
1 porgand
1 mugulsibul

1 peotäis riisi
150 g kooritud krevette
2 pakki (400 ml) vahukoort
2 kala puljongikuubikut
1/2 sl meresoola

2-3 keedetud muna
paar lehte loorberit

värsket tilli


Pane supikogu ja steigidvähese meresoola ning loorberiga keema. Kui puljong läheb keema, alanda kuumust ja lase umbes pool tunnikest keeda. Pärast tõsta kala välja ja kurna puljong läbi sõela teise potti. Koori kartulid, porgand ja sibul ning haki kuubikuks, lisa puljongi hulka ja pane tulele tagasi, lisa ka riis. Puhasta kala luudest, lisa puljongile. Lisa ka puljongikuubikud. Kui kartul ja porgand on pehmed, lisada krevetid, hakitud keedetud munad, till, vahukoor ja lase korra keema. Ära kaua keeda, sest krevetid lähevad pika keetmise peale sitkemaks. Supp ongi valmis.Serveeri värske tillioksaga. Kokku läheb selleks aega umbes tunnike.


pühapäev, 26. juuli 2009

Kukeseene quiche

On alanud kauaoodatud seenehooaeg. Ja ühed parimad seened, kukeseened on metsas jõudsalt kasvama hakanud. Kastmele on heaks vahelduseks ka igasugu pirukad.


Põhi

150 g võid või margariini

3 dl jahu

0,5 tl soola

2 spl külma vett

Täidis

150 g suitsusinki

1 mugulsibul

400 g kukeseeni

1 spl taluvõid

soola

tüümiani

pipart

Kate

3 dl vahukoort

200 g Merevaiku (naturaalset või kukeseene)

3 muna

soola

tüümiani


Sega jahu ja sool. Lisa tükeldatud või ja näpi purutaoliseks massiks. Vala juurde vesi ja sega ühtlaseks massiks. Keera tainas kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Võta pirukavorm ja vooderda taignaga. Toksi kahvliga tainasse augud ja küpseta 250 kraadises ahjus 5 minutit. Täidise tegemiseks pruunista pannil vähese võiga ribadeks lõigatud suitsusink, mugulsibul ja kukeseened. Võimalusel jäta seened võimalikult terveks st lõika suured tükid. Maitsesta segu soola, pipra ja tüümianiga. Vahusta kausis munad vähese soolaga. Lisa merevaik ja vahukoor. Sega korralikult läbi ja lisa tüümian. Laota eelküpsetatud põhjale seene-sibula-singi segu ja kalla peale vahukoore-muna-merevaigu segu. Küpseta 225 kraadises ahjus umbes 15 min ehk kuni piruka pind on kaunilt kuldne.
Täidises võib lisaks kasutada ka paprikat.

laupäev, 25. juuli 2009

Kooreselt mustikane kook















Kuna mustikahooaeg on täie hooga peal, siis need marjakesed on muutunud tihedamaks külaliseks toidulaual. Sügavkülm on talvevarusid täis ja mustikakoogid laual.

Mustikakook

Põhi

2 pakki küpsiseid

150 g võid

100 g metsapähkleid

2 tl fariinsuhkrut

Täidis

200 g toorjuustu (väga hästi sobib Merevaik)

200 g maitsestamata jogurtit

200 g vahukoort

100 g kohupiima

20 g želatiini

1 tl vanillisuhkrut

maitse järgi suhkrut

palju palju mustikaid


Purusta küpsised ja haki pähklid. Sulata või ja fariinsuhkur ning lisa küpsise-pähkli segule. Pane segu vormi põhja.
Täidiseks vahusta vahukoor suhkruga. Pane želatiin vähese veega või piimaga paisuma. Lisa vahukoorele toorjuust, kohupiim, jogurt ja sega korralikult läbi.
Sulata želatiin ja lisa peene nirena vahukoore massile pidevalt segades. Puista küpsisepõhi mustikatega üle ja kalla peale vahukoore mass. Kaunistuseks puista peale veel rohkelt mustikaid.
Jäta mõneks tunniks külmkappi tahenema.

kolmapäev, 22. juuli 2009

Üks ülikerge kook kokkamise algusaegadest


Kui kunagi ammu kokkamise pisik külge jäi, siis see kook oli üks esimesi, mis kindlaks lemmikuks kujunes. Viimastel aastatel pole küll seda teinud, kuid vanu retseptivihikuid sirvides tuli selle koogi mahlane maitse meelde.

Mocca kook

2 muna

200 g margariini või õli

2 klaasi suhkurt

2 klaasi jahu

1 klaas piima

1 tl vanillisuhkurt

1 tl soodat

½ tl soola

2 tl lahustuvat kohvi

2 tl kakaod

Sulatada margariin. Kloppida omavahel suhkur ja muna kergelt vahtu. Lisada margariin, jahu, vanillisuhkur, sooda, sool, kohv ja kakao. Segada ühtlaseks massiks ja lisada piim. Segada ühtlaseks, kallata vormi, mis on eelnevalt määritud rasvainega ja üle puistatud mannaga. Küpsetada ahjus 200-220 kraadi juures umbes 20-30 minutit.

esmaspäev, 20. juuli 2009

Punane külmsupp



Kuna värsked peedid on juba täitsa saadaval ja kuumal suvepäeval sooja toitu eriti süüa ei soovi, siis see külmsupp on just midagi selleks puhuks.

100 g rediseid

1 pikk kurk

3 keedetud muna

8 keskmist keedetud kartulit

300 g suitsusinki

300 g keedetud peeti

1 väike mugulsibul

värsket tilli

soola

pipart

1 l keefiri


Haki kõik koostisained peeneks kuubikuks. Maitsesta soola ja pipraga ning lase veidi seista, maitsestuda. Pane sobiv kogus supipõhja kaussi, kalla keefir peale ja lõpuks raputa peale veidi värsket tilli. Head isu!

esmaspäev, 13. juuli 2009

Lusikapannkoogid

Selliseid pannukaid tegi lapsepõlves mulle vanaema. Ja mis võiks olla parem soojast pannkoogist ja värskest metsmaasikamoosist. Ja just viimast saab nautida kesksuvel, sest maasikaid leiab iga metsatuka alt.


0,5 l keefiri

4 dl jahu

2 muna

3 spl suhkurt

0,5 tl soola

0,5 tl soodat

0,5 tl vanillisuhkurt


Vahusta õrnalt munad suhkru ja soolaga, lisa sooda, vanillisuhkur ning sega korralikult läbi. Lisa pool jahust ja sega ühtlaseks massiks. Lisa keefir sega ja lõpuks ülejäänud jahu.

Lase taignal umbes pool tundi seista ja asu siis praadima. Pane supilusikatäie haaval pannile. Et jääksid ikka pisikesed ümmargused pannukad.

Parim värske moosi ja külma piimaga.

neljapäev, 9. juuli 2009

Rabarbari-metsmaasika muffinid


Rabarberihooaja võib nüüd selleks korraks lõppenuks pidada, kuid kuna metsmaasika hooaeg on just alanud tuli mõte neid kahte omavahel tutvustada. Ja maitse on hea!

Need muffinid on ise nii mõnusa karamellise mekiga ja metsmaasika mõnus maitse ning rabarberi hapukus on väga vahva kooslus.

12 muffinit

3,5 dl nisujahu (olen teinud ka rukkijahuga, jäävad veidi tumedamad)

2 dl fariinsuhkrut

0,5 tl soodat

0,5 tl soola

0,5 tl kaneeli

1 tl vanillisuhkrut

1 dl õli

1 muna

1,5 dl maitsestamata jogurtit või keefiri või 10% hapukoort

2 dl tükeldatud rabarbereid

1 dl metsmaasikaid

100 g hakitud pähkleid (metsapähklid, kreeka pähklid, mandlid)


Kate:

0,5 dl fariinsuhkrut

0,5 dl hakitud pähkleid

0,5 tl kaneeli

Sega jahu, fariinsuhkur, sooda, sool, kaneel ja vanillisuhkur. Lisa omavahel segatud õli, muna ja jogurt. Sega läbi, et ained seguneksid omavahel korralikult. Lõpuks lisa rabarber, pähklid ja metsmaasikad. Tõsta tainas muffinivormidesse, täites need peaaegu ääreni.

Katte jaoks sega fariinsuhkur, pähklid ja kaneel. Puista segu muffinitele ning küpseta 180 kraadi juures 25 minutit.

Jahtunult on nad parimad!

Midagi suviselt kerget ja kiiret ehk singi-juustu võileivatort



Kuumal suvepäeval ei viitsi sooja toiduga eriti möllata ja kui külalisi on oodata on hea midagi kiiret ja mahlast pakkuda. Ja mis võiks olla võileivatordist paremat.
Neid erinevaid võileivatorte on läbi aegade tehtud mitmeid, kuid meie pere lemmikuks on kujunenud ikka klassikaline singi-juustu võileivatort.

6-le inimesele

18 kandilist saiaviilu

150 g virusinki

100 g juustu

2 karpi sulatatud juustu

100 g majoneesi

1 pikk värske kurk

1 punt rediseid (u 100g)

1 porgand kaunistuseks


Võileivatordi võideks lõika juustust ja singist u 2x2 cm suurused kuubikud, lisa sulatatud juust ja majonees ning tee saumikseriga ühtlaseks massiks. Lõika saiaviiludel ääred ära (neid võib hiljem mõnel püreesupil lisandiks kasutada). Laota esimeseks kihiks 6 saiaviilu kõrvuti. Kanna võie parajalt paksu kihina saiadele. Lõika kurgist õhukesed rattad ja pane igale saiaviilule 2 kurgiviilu. Laota peale uus saia kiht. Kanna taaskord peale võie. Saiakihile võib peale lõigata õhukesed rediseviilud. Laota peale viimane saiakiht ja võie. Kuna tegemist on viimase kihiga, siis võiks võide peale kanda hoolikamalt. Tõmba noaga ääred ilusti siledaks. Kaunistuseks peale lõika kurk ja redist hästi peeneks kuubikuks. Raputa peale diagonaalis tilli triip ja mõlemale poole triipu kurgi- ning redisekuubikud. Lõika porgandist lillekesed ja lisa tordile. Pane paariks tunniks külmkappi, kuni külalised saabuvad.