teisipäev, 26. jaanuar 2010

Hapukapsa püreesupp

Külmal talveajal tahaks ikka rammusamat ja toekamat toitu. Vaatasin ükspäev Toidutare vanemat uudiskirja ja seal oli supi eri. Silma jäi just hapukapsa püreesupp. Tundus huvitav, kuid algset retsepti sai tublisti täiendatud. Niimoodi tundus ta kodusem ja mõnusam olevat. Peaks mainima, et kui muidu püreesupid tekitavad teatud eelarvamust, siis see on küll üks mõnusa maitsega supike.

6 portsu

400 g hapukapsast

12 dl vett ja 2 puljongikuubikut

1 suur porgand

4 keskmist kartulit

1 mugulsibul

2 spl võid

2 küüslauguküünt

Veidi muskaatpähklit

200 g naturaalset Merevaiku või muud toorjuustu (võib asendada sama koguse vahukoorega)

12 viilu peekonit

Koori ja riivi porgand. Puhasta sibul ja küüslauguküüned ning haki peeneks. Kuumuta pannil või ja prae porgand, sibul ja küüslauk läbi. Vedelikuks võib kasutada valmis puljongit või minna lihtsama vastupanu teed ja kasutada puljongikuubiku teenust.

Igal juhul pane vedelik potti, koori ja tükelda kartul, lisa potti. Lisa ka hapukapsas ning kuldpruuniks praetud porgandi-sibula-küüslaugu segu. Keeda kuni kapsas ja kartul on päris pehmed. Püreesta poti sisu, lisa juurde toorjuust või vahukoor, veidi värskelt purustatud muskaatpähklit. Keeda segu veel kümmekond minutit.

Viiluta peekoniviilud ja prae need pannil krõbedaks.

Serveerimisel puista peekoniviilud supi pinnale.

reede, 8. jaanuar 2010

Mõnusalt mesine lammas


Jõulud on läbi, kuid hea prae isu on endiselt. Tuli lamba isu. Tegelikult on see juba pikemat aega olnud, kuid teatud hirm lamba ees on ikka selle tegemist edasi lükanud. Aga minu suureks üllatuseks ja ka kergenduseks pole sellel kintsukesel tüüpilisest villamaitsest/lõhnast haisugi. Eks küüslauk ja rosmariin teevad oma töö.

Soovitan soojalt just niimoodi lambaga tutvust teha. Tulevikus leiab minu pere söögilaualt kindlasti tihedamalt lammast. Sest suur hirm Hr. Lamba ees on kadunud.

1,5 kilone tükk lamba tagatükki (kooti)

5 spl mett

1,5 spl rosmariini (kuna poes on vist talve puhul maitseaine ikaldus, kasutasin kuivatatud ürte)

1,5 spl meresoola

1 küüslauk (terve pea)


Puhasta lambakints üleliigsest rasvast. Puhasta küüslauguküüned. Tee koodi sisse augud ja topi need küüslauguküüsi täis. Tee auke päris tihedalt. Sega kokku mesi, sool, rosmariin ja määri lambakints seguga kokku. Pane ööpäevaks külmkappi seisma. Järgmisel päeval pane maitsestunud kints ahjukotti, lisa kotti ka kintsust eraldunud mahlad. Sulge kott ja pane 150 kraadini eelkuumutatud ahju 2 tunniks küpsema. (2 tunniga on kints hästi läbi küpsenud) Kui tahad mahlasemat liha, siis vähenda küpsemisaega 1,5 tunnini.

laupäev, 2. jaanuar 2010

Õuna-rosina kaneelirullid


Uue aasta alguses tuli isu millegi sooja ja koduse järgi. Kaneelirullid tundusid just need õiged asjad olevat, aga miks peaks nad olema traditsioonilised. Niisiis rändasid taigna vahele ka rosinad ja õunatükid. Ja ega nende puhul just kaneeli ja suhkruga ka ei koonerdanud. Pärmitaigna retsept on pärit Suurest Küpsetamisraamatust.

Taigen:

5 dl sooja piima

50 g pärmi

1 muna

1,5 tl soola

2 dl suhkrut

14-16 dl nisujahu

200 g küpsetusmargariini

Täidis:

70 g võid

1,5 tl kaneeli

4 spl suhkrut

½ suurt õuna

1 dl rosinaid

Määrimiseks:

1 muna

Hõõru pärm vähese piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Lisa toasoe muna, sool, suhkur. Kalla või sõelu tainakaussi 7-8 dl jahu ja sõtku paar minutit. Seejärel lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes esialgu 2 dl järele. Lisa tükkidena pehme margariin ja sõtku uuesti ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval niipalju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest lahti.

Kata tainakauss rätikuga, tõsta sooja kohta ja lase mahult kahekordseks kerkida. Kuna tainas sisaldab rohkesti rasva ja suhkrut, võib selleks kuluda tund või isegi kauem.

Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi, et suuremad gaasimullid lõhustuksid.

Rulli taigen laual 0,5 cm paksuseks. Määri taigen toasooja võiga üle, raputa peale suhkrut ja kaneeli, rosinad ning väikesteks tükkideks lõigatud õunad. Rulli ettevaatlikult kokku ja lõika 2-3 cm paksused seibid. Laota küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile 3-4 cm suuruste vahedega. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Pane plaat 225 kraadini eelkuumutatud ahju 10-15 minutiks küpsema. Kuni rullid on ilusad pruunid.