neljapäev, 25. märts 2010
Šokolaadiselt šokolaadine mudakook
350 g tumedat šokolaadi
225 g võid
600 ml vett (huvitavama maitse saavutamiseks võib vee asendada nt apelsinimahlaga või mõne muu meelepärase hapu mahlaga)
3 muna
400 g tuhksuhkurt
400 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et ääred oleks ka kaetud. Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Sulata paksupõhjalises potis madalal kuumusel vesi, või ja šokolaad. Sega korralikult läbi, et segu oleks ühtlaselt pehme. Võta tulelt ja jahuta. Vahusta suuremas kausis õrnalt munad. Kui šokolaadi segu on parajalt jahtunud, lisa see pidevalt segades munadele. Viimasena sega juurde jahusegu (sega omavahel jahu, küpsetuspulber ning sool) ja tuhksuhkur. Sega korralikult läbi ja vala taigen koogivormi. Küpseta 170 kraadi juures umbes 45 minutit või seni, kuni tikuga katsudes tuleb uhas pulgake koogi keskelt välja. Lase täielikult jahtuda.
Glasuur
225 g tumedat šokolaadi
150 ml vahukoort
Kuumuta paksupõhjalises potis madalal kuumusel vahukoor ja tükeldatud šokolaadi, kuni šokolaad on täielikult sulanud. Jahuta segu. Lõika kook pooleks, immuta meelepärase hapu mahlaga (kasutasin purustatud astelpaju marju), pane kook uuesti kokku ja kata glasuuriga. Lase veidi seista ja serveeri hea kange kohviga.
pühapäev, 21. märts 2010
Apelsinikana
Jätkuvad road sarjast kana. Kuigi kana on viimastel päevadel väga rohkelt menüüd olnud pole veel tülpimust tekkinud, pakub ta ju nii palju erinevaid võimalusi kokkamiseks. Praegusel vitamiinivaesel ajal on iga rõõmsavärviline köögivili toidus teretulnud ja miks mitte kasutada apelsini. Tekitab ta ju kanaga igati meeldiva koosluse.
400 g kanafileed
1 mugulsibul
1 punane paprika
1 spl magusat tšillikastet
2 dl apelsinimahla
½ tl meresoola
¼ apelsini
100g munanuudleid
50 g võid ja veidi oliivõli praadimiseks
Haki kanafilee meelepärasteks väiksemateks tükkideks. Haki puhastatud sibul ja paprika ribadeks. Pane kaussi kanafilee, sibul, paprika ja kalla peale apelsinimahl, magus tšillikaste ning lisa juurde sool. Haki koritud apelsin kuubikuteks ja lisa samuti kanale. Sega kõik korralikult läbi ja lase umbes pool tundi maitsestuda.
Keeda munanuudlid vastavalt juhendile. Pane pott veega tulele ja kui vesi keema tõuseb lisa sool ja õli. Pane munanuudlid vette ja keeda 3 minutit. Kurna.
Kuumuta pann, sulata pannil või vähese õliga ning lisa maitsestund kana.
Prae kõik korralikult läbi ja viimasena lisa juurde keedetud munanuudlid. Sega ja ongi serveerimiseks valmis.
reede, 19. märts 2010
Linnupiima kook väikse lisandiga
Biskviit:
6 munavalget (jäävad linnupiima tegemisest üle)1 muna
3 spl suhkrut
3 spl jahu
Astelpaju toormoos:
70 g värskeid astelpaju marju
30 g suhkrut
Linnupiim:
6 munakollast
2 dl piima
2 dl suhkrut
100 g võid1 dl vett
1 tl vanillisuhkurt
6 lehte želatiini (20g – siis tuleb tugevam linnupiim, kui soovid pehmemat, pane vähem)
Vahusta biskviidi jaoks mõeldud munad suhkruga kohevaks vahuks, lisa jahu ja sega veel. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et ka ääred oleksid paberiga kaetud. Kalla taigen vormi ja pista see 200 kraadini eelkuumutatud ahju ning küpseta umbes 15 min, kuni biskviidi pind on ilus kuldkollane.Toormoosiks purusta marjad ja lisa suhkur. Immuta moosiga veidi jahtunud biskviidi põhja pind. Jäta seniks kõrvale kuni valmib linnupiim.
Pane želatiinilehed 1 dl veega ligunema umbe 10 minutiks. Lisa munakollastele suhkur ja sega (klopi) vispliga seni, kuni suhkur on lahustunud. Lisa segule piim, sega korralikult läbi ja kuumuta nõrgal kuumusel paksenemiseni samal ajal muna-piimasegu pidevalt segades. Keera kuumus kinni ja lase segul veidi jahtuda. Sulata ka želatiin ja nirista see pidevalt segades muna-piima segule. Jahuta veel veidi ja viimasena lisa juurde sulatatud või ja vanillisuhkur. Sega kreem veelkord korralikult läbi ja kalla immutatud biskviidi põhjale. Pane kook mõneks tunniks külmkappi seisma.
neljapäev, 18. märts 2010
Täidetud kanakintsud
Peale Buduaari ja Rannamõisa retseptimängu on külmkapis meeldivalt palju kanaliha tooteid ning lausa lust on kodus kokata. Menüüs on ohtralt kana. Seda rooga võiks nimetada ka laisa inimese Kiievi kotletiks. Maitse on hea, lihtne valmistada ja peaks mainima, et ka välimus on päris soliidne.
500 g kintsuliha naha ja kondita (umbes 6 tk)
200 g naturaalset Merevaiku (1 pakk)
1 tl pestot
peotäis tilli
1 muna
värskelt jahvatatud pipart
veidi õli praadimiseks
Sega kokku Merevaik, pesto ja till ning lisa veidi värskelt jahvatatud pipart. Lauta kintsuliha käes laiali ja täida merevaiguga (umbes 1,5 tl). Keera rulli. Võib fikseerida ka hambaorgiga, et rull laiali ei läheks. Toimi nii kõigi tükidega. Löö muna kaussi katki ja lisa sellele veid soola. Kuumuta pann ja õli sellel. Kasta rullid munasegusse ja siis kuumale pannile. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta ahjuvormi. Kuumuta ahi 180 kraadini ja lase kanarullidel umbes 20 minutit veel küpseda. Serveeri ahjukartuli ja meelepärase salatiga.
pühapäev, 14. märts 2010
Kahe juustu kook
Põhi:
1 pakk Selga iiri kreemi maitselisi küpsiseid
40 g mandlilaaste
100 g toasooja võid
Täidis:
3-4 küpset keskmist pirni
100 g sinihallitusjuustu
200 g toorjuustu
6 muna
2 dl fariinsuhkrut1 tl vanillisuhkrut
Purusta küpsised ja lisa juurde toasoe või ning mandlilaastud. Sega korralikult läbi ja vooderda seguga lahtikäiva koogivormi põhi.Puhasta pirnid südamikest ja viiluta. Laota viilutatud pirnid põhjale. Pudista pirnidele sinihallitusjuustu. Sega kokku toorjuust ja munad. Lisa juurde ka fariinsuhkur ja vanillisuhkur. Sega korralikult läbi ja kalla pirnidele.
Pane kook 180 kraadini eelkuumutatud ahju umbes pooleks tunniks küpsema, kuni koogi pind on helepruun.Kook jääb piisavalt mahlane ja kreemine, nii et serveerimisel erinevad lisandid on tarbetud. Head maiutamist!
reede, 12. märts 2010
Kiire lõhesalat
Viimastel päevadel on hull kala isu pidevalt peal. Ju see rasedus hakkab viimaks oma erinevaid isukesi ilmutama. Aga see retsept ilmus eelmise kuu OmaMaitses ja peaks mainima, et see võlus kohe oma lihtsusega. Kui kala isu on suur ja soolakala valmimist ei viitsi oodata on see just õige roog, mida valmistada. Kiire ja väga mõnusa omanäolise maitsega amps.
1/3 suure lõhe(forelli) poolikust fileest
1 suurem sibul
2 tl sinepiseemneid
2 sl oliivõli
Punt värsket tilli
Musta pipart
Soola
Veidi aroomisoola
½ sidruni mahl
Haki kõik komponendid peeneks, sega kokku ja maitsesta. Salatile tuleb kasuks, kui ta jahedasse paariks tunniks tõmbama panna, aga võib ka kohe süüa. Serveeri sooja röstitud saia ja võiga.
pühapäev, 7. märts 2010
Kana-šampinjoni salat
250 g Rannamõisa Marineeritud, lepasuitsu broilerikintsuliha "Maiuspala"
1 purk šampinjone ürdimarinaadis (Rainbow omad on väga head) umbes 180g
1 väike purk maisi150 g värsket kurki
250 g kirsstomateid
½ suurt apelsini
1 pott lehtsalatit või muud meelepärast salatit
1 keskmine paprika
Soola
Pipart
Veidi viinamarjaseemne õli
Haki kana väiksemateks tükkideks. Lisa purk nõrutatud šampinjone, maisi. Haki kirsstmatid sektoriteks, kurk poolratasteks ja apelsin-paprika kuubikuteks. Lisa kõik ained kana šampinjoni segule. Rebi salatilehed väiksemaks ja lisa salatile viimasena. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale veidi õli. Sega läbi ja lase veidi maitsestuda.
Soovi korral on hea lisada ka nt keedetud vutimunade sektoreid.
teisipäev, 2. märts 2010
Hommikusöögi muffinid
Mõni hommik tahaks kohe miskit head saada tavapärase pudru või võileiva asemel.
Need pisikesed muffinid võiks olla just see, mida hing ihkaks. Soojad ja toitvad. Ideaalsed tööka päeva alguseks.
200 g kodujuustu
2 muna
40g võid
Veidi soola
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl pitsamaitseainet
1 dl sinki
0,5 tl paprikapulbrit või siis 0,5 dl värsket paprikat
3 spl nisujahu
0,5 dl riivjuustu
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega kodujuust, riivitud juust ja munad omavahel. Lisa segule sink, paprikapulber või siis peeneks hakitud paprika, pitsamaitseaine ning sulatatud või. Sega koostisained omavahel korralikult läbi. Viimasena lisa juurde küpsetuspulbri ja jahu segu. Sega läbi ja täida muffinivormid seguga. Mina kasutasin silikonist vormi, seega pabertopsikud polnud vajalikud. Välja tuleb umbes 7 koogikest. Küpseta ahjus umbes 20-25 minutit, kuni muffinid on pealt kuldkollased.