neljapäev, 28. oktoober 2010

„Virsikud“

Neid küpsiseid tegin oma emaga katsetamaks laste sünnipäeva menüüd. Et oleks vahva laual vaadata ja lastel huvitav süüa. Selle katsetusega jäime rahule ja tundub, et ka teised proovijad, kuna küpsised kadusid väga kiiresti. Natuke mässamist, aga igal juhul on nad seda väärt. Sellised mahlased liivaküpsised huvitava lookiga.

100 g võid

100 g suhkrut

2 muna

2 spl hapukoort

400 g jahu

½ tl soodat

Kreemiks:

100 g võid

½ purki kondenspiima

25 g mandlilaaste

Värvimiseks

3 spl peedi mahla

3 spl porgandimahla

Tuhksuhkrut

Sega kokku toasoe või, suhkur, munad, hapukoor. Viimasena lisa juurde soodaga segatud jahu. Sõtku ühtlaseks ja lase veidi seista.

Rulli tainas pikaks vorstiks ja lõika umbes 1,5 cm paksused viilud ja aseta need küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Pane 200 kraadisesse ahju umbes 15-20 minutiks küpsema. Seni kuna seibid on ilusti kuldsed. Võta ahjust ja lase jahtuda. Hiljem tee ühele poole väiksed süvendid. St võta sisu välja, tee seda lapikult poolelt.

Sega kokku kreem. Toasoe või ja kondenspiim aja vahtu. Lisa hiljem juurde ka veidi mandlilaaste. Täida küpsise poolikud kreemiga ja „kleebi“ omavahel kokku.

Puhasta ja riivi peet ja porgand. Pigista kahte eraldi nõusse nende mahl. Kasta üks küpsise pool peedi mahla ja teine porgandimahla sisse. Lase veidi taheneda ja puista peale tuhksuhkrut.

Head maiustamist!

esmaspäev, 11. oktoober 2010

Hanejalakesed ehk mahlased kohupiima küpsised

Need on väga nostalgilised küpsised. Kui väike tüdruk olin, siis mu vanaema tegi neid pidupäevadeks. Need olid nii oodatud maiused. Kodus levis meeldiv küpsise lõhn. Kuid aastatega on seda retsepti veidi täiustatud ja väike erinevus on neis küll. Kui originaalis peaks suhkruga koos taigna vahele käima mooniseemned, siis mina olen need asendanud hoopis väikse kaneeliga. Selle põhjuseks oli peamiselt ebameeldiv asjaolu, et peale mooni seemneid sisaldavate roogade manustamist on naeratus kelmikalt täpiline. Kuid maitse on ikka mõnus, mahe ja mahlane. Head katsetamist!

320 g kohupiima
200 g võid
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
Näpuotsatäis soola
100g suhkrut
1 tl kaneeli

Sega kohupiim, pehme või, sool ja suhkur läbi. Teises kausis sega kokku jahu ja küpsetuspulber ning lisa kohupiima segule. Sõtku korralikult läbi ning jäta mõneks ajaks külmkappi. Rulli tainas laual lahti (kuna tegemist on päris kleepuva taignaga, siis oleks hea seda teha jahusel laual. Suru tassi või klaasiga taignast väiksed ringikesed. Suru ringike suhkru ja kaneeli segusse, voldi pooleks, suru uuesti suhkrusegusse ja voldi veelkord kokku ning suru taaskord suhkrusegusse. Ehk peavad tekkima väiksed sektorid. Küoseta neid pisikesi 220 kraadi juures umbes 10-15 min (kuni pealt on ilusti kuldsed).

laupäev, 2. oktoober 2010

Porgandi-kondenspiima muffinid

Sügis on täies hoos ja porgandid on mõnusad mahlased. Miks neid siis mitte küpsetistesse pista. Ükspäev tekkis jube kondenspiima isu. Sellega sain ühelepoole, kuid samas hakkas peas mõlkuma mõte, et paneks seda ka kuhugi lisandiks. Nii need pisikesed tegelased sündisidki. Ja täitsa head on. Mu vanem laps pistis neid kahe suupoolega. Igatahes, head proovimist.

1 dl õli
2 muna
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 keskmist porgandit
2 dl kondenspiima
0,5 tl kaneeli
Näpuotsatäis soola

Vahusta munad kergelt soolaga, lisa õli kondenspiim, kaneel. Teises kausis sega omavahel küpsetuspulber ja jahu ning lisa kondenspiima segule. Riivi puhastatud porgandid peenelt ja lisa porgandid segule.
Jaga taigen 12 vormi vahel ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit ehk siis seni, kuni muffinid on ilusti kuldpruunid.