reede, 19. november 2010

Õunastruudel

Sügis onküll vaikselt lõpukorral ja jõulutunne pressib kuidagi peale, kuid õunu jagub meile ikka. See on üks mõnus vaheldus kookidele. Mahlane ja Cointreau mõjul mõnusa mekiga. See mõnus küpsetis kaob alati väga kiiresti meie laualt. Lihtsalt on selline mõnus amps.

Taigen:

4 dl jahu
1 dl toasooja vett
0,5 tl 30% äädikat
3 sl õli
näpuotsatäis soola

Keedukreem:

0,5 l piima

1,5 dl suhkrut

3 muna

0,5 dl nisujahu

1 tl vanillisuhkrut

1 sl võid

Vahele:

4 õuna

1 dl kuivatatud kirsse

0,5 dl Cointreau´d

0,5 dl demerara suhkrut

0,5 tl kaneeli


Sega toasoojale veele äädikat, õli ning näpuotsatäis soola. Mõõda kaussi jahu, sega omavahel ning sõtku parajaks. Kuum, kuiv pott aseta tagurpidi taigna peale – sellises soojas aurus pehmeneb struudlitaigen mõnusasti ning muutub elastseks. Rulli taigen paberõhukeseks.

Keedukreemiks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Lase jahtuda. Sega jahu munadega läbi ja lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades. Siis ei teki klimbid. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb, ära keema lase. Lisa või ja jahuta.

Laota keedukreem struudli taignale keskele.

Koori ja lõika õunad suupärasteks tükkideks. Laota õunad keedukreemile. Peale puista kaneeli ja demerara suhkur ning laota pealmiseks kihiks Cointreau likööris leotatud kirsid. Kui likööri vedelikku jääb alles, kalla ka see täidisele.

Voldi taigen kokku ja aseta ahjuplaadile. Määri pealt munaga ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes 35 minutit.

kolmapäev, 17. november 2010

Pitsased muffinid

Mul on viimasel ajal kodus kuidagi muffini hullus peal. Aga see on vaid hea. Nii sünnib iga kord miskit uut ja huvitavat. Need on ühed hästi lihtsad ja toitvad ampsud ja rohkem kommentaare nad ei vajagi. Head kokkamist!


2 muna

Näpuotsaga soola ja suhkrut

5 viinerit

2 dl hapukoort

0,5 dl õli

2-3 päikesekuivatatud tomatit

50 g sinihallitusjuustu

100 g riivjuustu

1 tl punet

4 dl jahu

1 spl küpsetuspulbrit

Veidi seesami seemneid


Sega omavahel muna, hapukoor, sool, suhkur, õli, pune ja riivjuust. Lisa juurde ka kpsetuspulbriga segatud jahu. Haki viinerid ja tomatit peenemaks ning lisa taignale. Pudista sisse ka sinihallitusjuust.

Jaga taigen 12 vormi vahel, puista peale seesami seemned ja pista ahju. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit ehk siis seni, kuni muffinid on ilusti valmis. Võta need soojalt vormist välja ja toitev vahepala ongi valmis.