kolmapäev, 26. jaanuar 2011

Mandliflorentiini väikse šokolaadi tupsuga

Veel üks väike näide „jõulukingist“ ehk siis jõuluvana koti sisse peidetud krõbinatest. Väga lihtne ja mõnusalt krõbe maius. Kui on laiskus peal ja ei viitsi šokolaadiga möllata, sobib ka ilma selleta neid vahvaid küpsiseid manustada.

½ apelsini riivitud koor

2 munavalget

100 g tuhksuhkrut

200 g mandlilaaste

Näpuotsatäis soola

75 g tumedat šokolaadi

Riivi apelsinikoor peene riiviga. Klopi lahti 2 munavalget, lisa apelsinikoor, tuhksuhkur ja veidi soola ning sega ettevaatlikult mandlilaastud sinna sisse. Määri küpsetuspaber õliga ja pane lusika abil väiksed pätsikesed paberile. Vajuta pätsikesed märja kahvli või nõpuga võimalikult lamedaks. Küpseta 150 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni florentiinid hakkavad kergelt pruunistuma. Lase neil ahjuplaadil jahtuda ning lükka siis spaatli abil ettevaatlikult lahti. Sulata šokolaad vesivannil ja kasta florentiinid sulaškolaadi sisse. Lase jahtuda.

teisipäev, 25. jaanuar 2011

Tatraküpsised

Blogi on viimasel ajal kuidagi eriti unarusse jäänud. Haigused ja ka teatud talvemasendus on vist oma töö teinud, kuid edaspidi püüan veidi tublim olla.
Eelmisel aastal sai perele jõuluks lisaks muudele kingitustele ka mõned küpsised pakikestesse poetatud. Ja siin on valik tehtud küpsiseid. Alustuseks ühed imelihtsad ja münusad krõbedad tatraküpsised. Algne retsept on nami-namist, kuid olen veidi oma maitse järgi kohendanud.

150 g võid
120 g suhkrut

½ tl soola
1 muna
150 g tatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
75 g hakitud pähkleid, suurema tekstuuriga on hamba all mõnusamad
2 sl vett


Hõõru või ja suhkur vahule, lisa suhkur, sool ja vahusta edasi. Lisa tatrajahu, küpsetuspulber, hakitud pähklid ja vesi. Tõsta lusikaga tainast võitatud ahjuplaadile, suru pealt vees märjaks kastetud kahvliga lapikuks (tekib peale ka ilus muster) ja küpseta 15-20 minutit 180-kraadises ahjus, kuni küpsised on pealt ilusad helepruunid.

Lase jahtuda ja serveeri värske teega. Head krõbistamist!