neljapäev, 12. jaanuar 2012

Banaani muffinid

Talv on ka meie õuele lõpuks jõudnud ja nii mõnus on sooja tassikese teega käes istuda ahjusuu ees ning jälgida elavat tuld. Selle kõrvale sobivad ideaalselt pihku mahtuvad väiksed mahlased magusad ampsud. Banaan ja kaneel on nii mõnus kooslus ühes muffinis ning väikest üllatust lisavad pähkli-šokolaadi tükid.
Isegi mu suhteliselt kriitilise maitsemeelega laps oskas neid hinnata.

75 g sulavõid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat
Näpuotsatäis soola
½ tl kaneeli
115 g suhkrut
½ tl vaniljesuhkrut
1 spl mett
2 suuremat banaani
2 muna
125 ml piima
50 g pähkleid
30 g šokolaadi

Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Püreesta banaanid. Ühes suuremas kausis sega kokku kuivained – jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel, vanilje. Lisa segule ka suhkur ja sega korralikult läbi. Teises kausis sega kokku munad, mesi, või ja piim. Kui segu on ühtlane lisa juurde püreestatud banaanid. Tee kuivainete kaussi väike lohk ja kalla muna-banaani segu sinna sisse. Sega kõik ained kokku. Haki meelepärased pähklid ja šokolaad väiksemaks ning lisa taignasegule. Jaga tainas muffinivormidesse. Sellest segust peaks piisama 16ks keskmiseks muffiniks. Küpseta ahjus 20-25 minutit, kuni koogikesed on meeldivalt pruunid.

pühapäev, 1. jaanuar 2012

Värvilise keeruga küpsised

Sel aastal sai jõuluvana kingikotti jälle miskit teistsugust valmis tehtud. Igatahes see nokitsemine ja vaev tasuvad ära. On kena silmale ja mõnus maitsemeelele.
Kui neid keeruga küpsiseid internetiavarustes otsisin, siis neid erinevaid variante oli ikka päris palju, aga need siin on minu poolt endale parajaks mugandatud.

360 g jahu
½ tl soola
½ tl küpsetuspulbrit
228 g võid
1 muna
½ tl vanilje ekstrakti
½ tl rummi essentsi (või piparmündi ekstrakti)
3 spl piima
punast toiduvärvi
tuhksuhkrut rullimiseks

sega kokku jahu, sool, ja küpsetuspulber. Teises suuremas kausis sega kokku toasoe või, suhkur, vanilje, piim. Lisa vähehaaval või segule kuivained, et tekiks hästi segunenud tainas. Jaga tekkinud taigen kaheks, üks osa „värvi“ punaseks. Kui kasutad pulbrit, siis sega see vähese viinaga ja tilguta vähehaaval taignale ja sega korralikult läbi, et tekiks ühtlane punane mass. Rulli taignad 0,6 cm paksusteks ritkülikuteks, jahu asemel kasuta tuhksuhkrut. Pane taignakihid üksteise peale ja rulli kokku vorstiks. Rull pane toidukilesse ja aseta paariks tunniks külmkappi tahenema. Lõika 1 cm paksused viilud ja aseta suuremate vahedega küpsetusplaadile. Kui tainas kipub noa külge jääma, siis lõika rulle märja noaga. Küpseta 190C juures ahju keskmises osas 10-15 minutit. Ahjust välja võttes lase neil jahtuda, siis muutuvad küpsised kõvemaks.