neljapäev, 17. juuni 2010

Kalasupp suitsutursaga

See supp pole tradistiooniline kalasupp ja just see teebki ta eriliseks. Selleri õrnalt pählikne maitse ja veidi suitsune kala on meeldivalt huvitav kooslus. See on väga tummine supp, toitev ja mõnusa tekstuuriga. Kuigi retseptis on veerand sellerijuurt võib seda julgelt rohkem lisada.

Isegi mu laps pistis hea meelega sellisel viisil valmistatud kalasuppi.


400 g kuumsuitsuturska

4 keskmist kartulit

1 keskmine sibul

¼ keskmist sellerijuurt

2 klaasi vett

2 klaasi piima

4 spl võid

1 spl jahu

Soola

Värskelt jahvatatud musta pipart


Sibul, kartul ja seller lõigata väikesteks kuubikuteks. Pane potti ja keeda 2 klaasi veega 10 minutit (kuni kartul ja seller on pehmed). Aja piim soojaks, kuid mitte keema. Paksupõhjalises potis sulata või ja pruunista selles jahu. Pidevalt segades lisa jahusegule piim. Sega vispliga korralikult läbi, et ei tekiks tükke. Keeda umbes 3 minutit tasasel tulel. Tõsta juurviljad puljongist välja ja purusta pudrunuiaga kausis peenemaks ja tõsta siis tekkinud puder piima segusse. Sega kõik läbi ja keeda veel umbes 3 minutit. Puhasta kala luudest ja lisa supile, kuid jäta veidi kala serveerimiseks alles. Keeda suppi veel 5 minutit, vajadusel lisa veidi soola, kuid suitsukala annab piisavalt soolasust. Kui supp jääb liiga paks lisa sellele juurviljadest allesjäänud keeduleent. Serveerimisel purusta peale värsket musta pipart.

laupäev, 12. juuni 2010

Krõmpsuv kanasalat

Suvi ja soojad ilmad panevad ikka köögis tegema värskeid ja kergemaid roogasid. Aias leiab ka aina enam vitamiinirohkeid saadusi. Murulauku ja karulauku, mis on täis vajalikke vitamiine. Lisaks siis kerge kanafilee minu uue lemmiku mango chutney´ga. Kui ma seda salatit tegin, siis olin kodus just parajasti 39 palavikus, kahjuks ka haigest peast tahab pere süüa. Teatavasti haigena ei ole eriti isu söögi järgi, kuid isegi sel ajal tundus see amps päris hea ja vitamiinid, mida sealt sai olid just need, mida haigusega võitlemiseks tarvis.

400 g broilerifileed
2 tl mango chutney´t 1 tl jämedat soola
250 g kirsstomateid
150 g värsket kurki
3 muna
300 g lillkapsast
Murulauku või rohelist sibulat (võib ka karulauku lisada)
SoolaVärskelt jahvatatud musta pipart
Veidi oliivõli

Lõika kanafilee suupärasteks tükkideks ja maitsesta mango chutney ja soolaga. Jäta umbes pooleks tunniks seisma. Ja siis küpseta ahjus grillreziimil krõbedaks või siis grilli väligrillil. Keeda lillkapsaõisikud pehmeks, kuid jäta veidi krõmpsumaks. Kurna ja jahuta.
Haki tomatid sektoriteks ja kurk suuremaks kuubikuks. Keeda muna ja haki samuti suuremaks kuubikuks. Sega ained kokku ja maitsesta hakitud murulaugu, soola, värskelt jahvatatud musta pipra ja oliivõliga.

kolmapäev, 2. juuni 2010

Šoti küpsised

Neid küpsiseid ajendas mind tegema sellenädalane külaskäik Rocca-al-Mare Marks &Spenceri toidupoodi. Nimelt siis ostsin sealt imemaitsvaid küpsiseid. Kodus uurisin veidi erinevaid retsepte ning Nami-nami ja väliskirjanduse põhjal sai kokku minu versioon neist küpsistest.

Lisaks sellele et neid on imelihtne valmistada on nende maitse ka oivaline. Paras kaloripomm enne suvehooaega


175 g toasooja võid

80 g Demerara suhkrut või siis tuhksuhkrut (demerara annab karamellisema maitse)

175 g sõelutud jahu

75 g mannat või riisijahu

½ tl vanillisuhkrut

Veidi soola


Sega suhkur ja toasoe või pehmeks ehk isegi veidi vahule. Lisa juurde manna (kuna mina meie kaubandusest riisijahu ei leidnud) ja sõelutud jahu. Sega korralikult läbi.

Küpsiste küpsetamiseks kasutasin väiksemõõdulist ümmargust vormi ja üht kandilist. Kata vormi põhi umbes sentimeetri paksuselt taignaga ja torka kahvliga üleni auguliseks, sest vastasel korral kerkib taigen küpsemisel.
Küpseta 45-50 minutit 165-kraadise ahjus, kuni küpsis on helekollane ja keskele vajutades tundub kõva.
Võta vorm ahjust välja ja tähista noaga jooned, kust hiljem lõigata. Puista kuumale pinnale ka veidi suhkrut. Lase küpsisel jahtuda ning lõika siis ette tehtud joonte järgi lahti. Hoiusta küpsiseid õhutihedas anumas.

teisipäev, 25. mai 2010

Mesine rabarberikook

Sel aastal on mesilased väga usinad olnud ja esimene selle aastane mee saak on purki pistetud. Rabarbari kooke on samuti igasuguseid tehtud ning mee ja rabarbari kokku sobitamine tundus hea mõte olevat. Tulemus on väga mõnus ja kreemine, parajalt magus ning veidi hapukas. Värske rabarbari tükid toorjuustus on nii meeldivalt krõmpsuvad. Soovitan kindlasti seda kooki proovida.

250 g kaeraküpsiseid
100 g võid400 g toorjuustu
15 g želatiini
1 dl piima
150 g rabarbarit
8 spl sulamett
Purusta küpsised ja sega toasooja võiga ühtlaseks massiks. Vooderda selle puruga 26 cm läbimõõduga koogivorm. Sega valmis kate. Puhasta ja tükelda peeneks kuubikuks rabarbar. Sega toorjuust ja sulamesi korralikult läbi ning lisa juurde rabarbari kuubikud.
Mõõda 15 g želatiini ja kalla peale 1 dl külma piima. Lase veidi paisuda ja hiljem sulata madalal kuumusel vedelaks. Lisa vedel želatiin toorjuustu segule pidevalt segades. Kalla toorjuustu segu küpsisepõhjale ja pista kook külmkappi paariks tunniks seisma.

Beseekattega rabarberikook

Selle aasta rabarberi hooaeg on täies hoos ja kooke on tehtud juba mitmesuguseid. Nii klassikalisi kui ka erinevaid katsetusi. See kook väärib aga ära märkimist. Parajalt hapukas, veidi piparmündine ja õrnalt beseene. Viimase aja katsetustest on see üks meeldiv õnnestumine.

Põhi:

200 g võid

300 g jahu

2 tl vanillisuhkrut

120 g suhkrut

5 munakollast

Vahele:

200 g rabarberit

2 spl tärklist

50 g Marianne Crush´i

Besee:

5 munavalget

150 g suhkrut

Sega kokku tainas. Sega või veel parem sõtku, kuni kõik komponendid on ilusti segunenud. Määri koogivorm võiga ja suru tainas 26cm läbimõõduga vormi. Torka põhi kahvliga auguliseks. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni taina pind hakkab pruunistuma. Võta vorm ahjust välja.

Puhasta rabarber ja lõika kuubikuteks. Pane kaussi, lisa tärklis ja purustatud Marianne kommid ning sega kõik ilusti läbi. Raputa koogipõhjale ja pane ahju umbes 10 minutiks küpsema.

Besee tegemiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks. Sega vähehaaval hulka suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad valge ja läikiva vahu. Laota munavalgevaht lusikaga või pritsi tordipritsiga täidisele. Küpseta veel 10 minutit või seni, kuni munavalge on saanud kauni kuldpruuni värvi.Kui kook valmis, ära võta seda kohe ahjust välja. Tee ahju uks lahti ja jäta kook veel tunniks ahju jahtuma - nii ei vaju besee kokku.


kolmapäev, 19. mai 2010

Mangosed kanapoolkoivad

Viimasest postitusest on veidi aega möödas. Asi pole mitte minu laiskuses vaid pigem mu lapse kärsituses. Nimelt mu pisike neiuke sündis oodatust veidi varem ja lõi plaanid väheke sassi, kuid vaatamata ootamatule varajasele tulekule on ta väga tubli.Nende kanakoibadega oli selline lugu, et peale sünnitusmajast tulekut oli suur soov miskit maitsekat süüa, sest teatavasti pole haiglatoit just kõige suurem maitseelamus. Ja mango chutney magusalt vürtsikas maitse oli just see, mis maitsemeeli turgutaks.

6 kana poolkoiba
2 spl mango chutney´t (Santa Maria oma)
100g kollast paprikatSoola
Veidi õli
Meloni-kurgi salat:
150 g melonit
150 g värsket kurki
1 spl magusat tsillikastet
Veidi soola

Maitsesta kanad mangochutney´ga, lõika paprika peeneks triibuks, lisa kanale ning pane juurde maitse järgi soola, veidike õli. Lase tunnikese seista. Pane kana poolkoivad ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni koivad on ilusad kuldsed.Serveeri kanakoibasid maitsestatud keedetud riisiga ja meloni-kurgi salatiga. Salati jaoks haki melon ja kurk suuremaks kuubikuks, maitsesta tsillikastme ja vähese soolaga.

kolmapäev, 5. mai 2010

Pardifileega värske salat

Seda salatit sai tegelikult tehtud juba mõned päevad tagasi aga kolimine ja remont on postitust edasi lükanud. Otsisin pikka aega meie kaubandusest ammu reklaamitud pardifileed ja suure otsimise peale sain selle. Maitse on super ja peab mainima, et seda on väga mõnus lihtne valmistada. Lisandiks juurde väike värske amps ja ongi toitev söök valmis. Siin on siis minu esimene pardiliha katsetus. Punase greibi filee annab salatile ja ka pardile juurde meeldivat hapukust. Mitte liiga palju ega ka mitte liiga vähe.


500 g pardi fileed

200 g erinevaid salatilehti (kasutasin salatimixi segu)

250 g kirsstomateid

125 g rediseid

½ punase greibi fileesid

1 tl pestot

Soola

Pipart

Oliivõli


Pese salatilehed ja rebi need veidi väiksemaks. Lõika peale sektoritena tomatid ja redised ning piisavalt suured greibi fileed. Nii umbes 1 cm x 1 cm. Sega kokku ka kaste. 1 tl pestot, maitse järgi soola ja pipart ning lisa juurde veidi oliivõli. Sega läbi ja kalla salatile. Jäta veidikeseks seisma, et maitsed ühtlustuksid. Ja nüüd pardifilee. Võta filee, kuivata see liigsest vedelikust, tee nahaga poolele noaga nahale umbes sentimeetrise vahega sisselõiked nii, et ei kahjusta liha. Aseta pardifileed naha pool all keskmise kuumusega pliidile külmale pannile. Siis tuleb rasv korralikult välja. Pruunista liha umbes 8 minutit, kuni nahk on ilusti kuldpruun. Maitsesta filee soola ja pipraga. Samamoodi toimi ka teise filee poolega. Seejärel aseta pardifilee tükid fooliumile maitsesta soola ja pipraga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 8 minutit. Lase pärast veidi järelküpseda. Võta fileed fooliumist ning viiluta meelepärase paksusega tükkideks ja aseta need salatile. Head maiustamist!