pühapäev, 30. august 2009

Mandli – kohupiima kook ploomiga

Kodumaised ploomid on märkamatult valmis saanud. Magusad, mahlased ja värvilised. Selle koogi juures on huvitavaks maitsenüansiks just purustatud mandlid koogi põhjas. Kuigi tegemist on ploomi koogiga panin ma vahele moosiks hoopis selle suve viimaseid vaarikaid. Hõõrusin nad siis kergelt vähese suhkruga toormoosiks. Mõnusalt martsipanise lõhnaga kook.

3 dl suhkrut

1 spl vanillisuhkrut

4 suurt muna

½ tl soola

3 dl nisujahu

½ spl küpsetuspulbrit

100 g mandleid (koorimata)

200 ml vahukoort

250 g kohupiima pastat

1 spl želatiini pulbrit

1 dl vaniljesuhkrut või tuhksuhkrut

9-10 ploomi , 4-5 kooritud ja hakitud, 5-6 viilutatud

1 dl moosi vahele

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri rasvainega ja puista jahuga üle 26cm läbimõõduga koogivorm. Sega jahu, küpsetuspulber ja sool. Purusta mandlid kohviveskis 1 spl suhkruga. Tee seda väikeste vahedega, et mass ei muutuks pastaks vaid jääks ikka pulbriks.

Vahusta munad, suhkur ja vaniljesuhkur kõvaks vahuks. Lisa jahusegu ning lisa ka mandlipulber, sega ettevaatlikult. Kalla mass koogivormi ja küpseta ahjus 30 minutit. Pärast valmimist võta ahjust ja lase 5 minutit seista. Võta siis koogi põhi vormist välja ja jahuta.

Kohupiimakreemiks võta 1dl vahukoort ja lisa sinna 1 spl želatiinipulbrit. Pane kauss koore ja želatiiniga kuuma vee vannile, kuni želatiin lahustub. Teises suures kausis vahusta kohupiim ja ülejäänud vahukoor ning suhkur tugevaks vahuks. Lisa väikse nirena želatiini vahukoore segu. Sega veel kord korralikult läbi ja jäta veidikeseks seisma.

Lõika koogipõhi pooleks. Jaga moos kaheks ja kanna mõlemale lõigatud poolele. Pane põhjapool taldrikule. Jaga hakitud ploomid põhja kihile ja kanna selle peale pool kohupiima vahust. Tõmba siledaks ja pane peale teine koogikiht moosiga allapoole. Kata kiht kohupiima vahuga ja tõmba pealt siledaks. Kaunista viilutatud ploomidega. Jahuta külmas 4-5 tundi kuni üleöö.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar