kolmapäev, 28. juuli 2010

Pitsane sai

Minu pärmitaigna küpsetistega on viimasel ajal miskit lahti. Ei teagi, kas on halb täheseis või miski muu jama, aga no ei taha need saiad mul välja tulla. Ja siis mõni päev tagasi proovisin taas ning suur oli mu rõõm, kui ahjust vaatas vastu ilus, kohev saiake. Mõnus soolane amps. Peale veel veidi taluvõid ja võibki nautida õnnestunud saiategu.

25 g värsket pärmi
2.5 dl piima 1 muna
1 tl soola
1 spl suhkrut
400 kuni 450 g nisujahu
75 g pehmet võid
100 g juustu (tugevama maitsega juustu nt Parmesani)
50 g oliive
50 g päikesekuivatatud tomateid
punet
Määrimiseks:
muna
veidi seesami seemneid

Pudista pärm kaussi, lisa osa piimast ja sega, kuni pärm on lahustunud. Sega juurde ülejäänud piim. Lisa muna, sool, suhkur ja enamik jahust. Sõtku tainas ühtlaseks, siis sõtku juurde toasoe või. Lisa vajadusel veel jahu - tainas peaks olema pehme ja elastne ning kausi küljest lahti lööma hakkama.
Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kahekordseks kerkida (umbes tund aega).
Kummuta kerkinud tainas kergelt jahusele lauale ning sõtku õrnalt läbi. Rulli tainas umbes poole sentimeetri paksuseks ristkülikuks.Puista taignaplaadile riivitud juustu, peeneks hakitud päikesekuivatatud tomatid ja oliivid, lisa ka veidi punet. Keera pikemast küljest tihedasti rulli ning tõsta võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm leivavormi kerkima.
Lase veel pool tundi toatemperatuuril kerkida.
Pintselda pealt munaga, raputa peale veidi seesami seemneid ning tõsta 200-kraadise ahju keskmisele siinile. Küpseta 35-40 minutit, kuni sai on küpsenud ja pealt kaunilt kuldpruun.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar