laupäev, 20. veebruar 2010

Õuna täidisega kringel

Pikka aega pole minu ahi magusaid saiu ja kooke näinud, kuid nüüd tuli jube tahtmine millegi koduse ja sooja järgi. Pärmitaigen oli just see õige asi. Ja kuna talve jooksul on kõiksugu eksootilistest puuviljadest isu täis saanud, siis kutsus miski traditsioonilisema järgi. Õunad on alati hea valik. Ja praegu on meie poodides ka kodumaised õunad täitsa olemas.

Taigen:
¼ l piima
25-30 g pärmi5 spl suhkrut
1 tl soola
75-100 g võid või küpsetusmargariini
450 g jahu

Täidis:
2 keskmist õuna
50 g hakitud pähkleid100 g rosinaid
1 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli

Hõõru pärm suhkruga vedelaks. Lisa toasoe piim, sool ja jahu. Sega korralikult läbi. Viimasena lisa taignale pehme või ja sõtku taigen korralikult läbi. Lase paar tundi kerkida.
Koori ja tükelda õunad, lisa hakitud pähklid, rosinad (võivad olla eelnevalt rummis leotatud) ning fariinsuhkru-kaneeli segu. Sega läbi ja jäta veidikeseks seisma.
Kui taigen on ilusti kohevaks kerkinud rulli see ristkülikukujuliseks ja pane täidis peale. Keera taigen rulli ning vormi meelepäraseks kringliks.
Klopi lahti üks muna ja pintselda sellega kringel üle.
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 30 minutit.Serveeri värske vaniljekastme või siis külma jäätisega.
Head maiustamist!

Glasuur (juhuks kui keegi soovib oma kringli veel üle võõbata)
3 spl võid
2 spl kakaod
3 spl piima
1,2 dl suhkrut

Sulata või, lisa piim ja suhkruga segatud kakao. Keeda seades 5 minutit. Enne kringlile kallamist lase veidi jahtuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Postita kommentaar