reede, 19. märts 2010

Linnupiima kook väikse lisandiga

Munapühad on juba kohe-kohe tulemas ja praegu on just õige aeg hakata mõtlema, millist kooki pakkuda. Linnupiim sobib selleks puhuks lausa ideaalselt. Munad ja linnud on ju ülestõusmispühade sümboliks. Ja väga hästi sobivad siia juurde sügisel korjatud vitamiinirohked astelpajumarjad. Selle koogi magusust tasakaalustab astelpaju toormoos ja marjade oranž värv toob koogile kevade hõngu.

Biskviit:
6 munavalget (jäävad linnupiima tegemisest üle)1 muna
3 spl suhkrut
3 spl jahu
Astelpaju toormoos:
70 g värskeid astelpaju marju
30 g suhkrut
Linnupiim:
6 munakollast
2 dl piima
2 dl suhkrut
100 g võid1 dl vett
1 tl vanillisuhkurt
6 lehte želatiini (20g – siis tuleb tugevam linnupiim, kui soovid pehmemat, pane vähem)

Vahusta biskviidi jaoks mõeldud munad suhkruga kohevaks vahuks, lisa jahu ja sega veel. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et ka ääred oleksid paberiga kaetud. Kalla taigen vormi ja pista see 200 kraadini eelkuumutatud ahju ning küpseta umbes 15 min, kuni biskviidi pind on ilus kuldkollane.Toormoosiks purusta marjad ja lisa suhkur. Immuta moosiga veidi jahtunud biskviidi põhja pind. Jäta seniks kõrvale kuni valmib linnupiim.
Pane želatiinilehed 1 dl veega ligunema umbe 10 minutiks. Lisa munakollastele suhkur ja sega (klopi) vispliga seni, kuni suhkur on lahustunud. Lisa segule piim, sega korralikult läbi ja kuumuta nõrgal kuumusel paksenemiseni samal ajal muna-piimasegu pidevalt segades. Keera kuumus kinni ja lase segul veidi jahtuda. Sulata ka želatiin ja nirista see pidevalt segades muna-piima segule. Jahuta veel veidi ja viimasena lisa juurde sulatatud või ja vanillisuhkur. Sega kreem veelkord korralikult läbi ja kalla immutatud biskviidi põhjale. Pane kook mõneks tunniks külmkappi seisma.

2 kommentaari:

  1. Huvitavad retseptid.lisan su oma listile ,kui sobib,sest proovimist on siin küllaga.

    VastaKustuta