esmaspäev, 7. märts 2011

Mooni kook kreemise kreemiga

Mul pole ammu sellist raskust olnud ühe koogi tegemisega. Mitte koogi enda vaid pigem siis lõppviimistlusega. Nimelt, peaks seda kooki pealt katma ilus kuldseks röstitud mandlilaastude kiht, aga no mida pole, seda pole. 2 korda üritasin neid laaste röstida, aga tundub, et mu lapsed on ühisrinde moodustanud selle vastu. Nimelt kulub selleks õige kuldse astme saavutamiseks mõni minut ja just siis kui need laastud ahju läksid oli ühel või teisel lapsel mingi ootamatu „üllatus“ varuks. Lõpptulemuseks oli 2 ahjuplaaditäit süttesid ja hull hais kodus. Nii ma siis loobusingi ilusast kuldsest jumest ja kook jäi mandlita. Kusjuures nii on ta ka päris ok. Aga koogist endast. Mida kauem seista lased, seda mõnusam ja mahlasem ta jääb. Ja ausalt, kogu see ootamine ja nokitsemine selle koogi kallal on seda vaeva väärt. Ammu pole nii mõnusat kooki saanud. Enda toodangust ma mõtlen J Isegi pildi tegemisega läks raskeks, kuna kook kadus kuidagi jube kiiresti.

Koogipõhi:

340 g võid

540 g jahu

2 ½ tl küpsetuspulbrit

¾ tl soola

510 g suhkrut

7 muna

240 ml piima

200 g mooniseemneid

1 ½ tl riivitud sidrunikoort

1 ½ tl vaniljesuhkrut

Kreem: (kuna mina tegin 2 kihti, siis see kogus on paras, kui teha 3 kihti, siis oleks hea antud koguseid veidi suurendada, nt kui neid korrutada 1,5-ga)

225 g toorjuustu

225 g võid

1 tl vaniljesuhkrut

250 g tuhksuhkrut

½ sidruni mahl (võib ka vähem, vastavalt maitsele)

Kaunistuseks:

100 g mandlilaaste

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool korralikult läbi ning tõsta kõrvale. Vispelda toasoe või vahule, lisa suhkur ja vispelda edasi. Kui on kohev ja ühtlane vaht lisa juurde 2-3 kaupa munad. Vispelda edasi ning sega viimasena hulka vanill. Või segule hakka vaheldumisi juurde lisama pidevalt vispeldades piima ja jahusegu. Sega seni, kuni moodustub tihke, ühtlane segu. Viimasena lisa taignale riivitud sidrunikoor ja mooniseemned.

Jaga taigen kaheks või kolmeks osaks (olenevalt, kui mitme kihilist kooki soovid) ja kalla 22cm läbimõõduga koogivormi. Hea oleks kui see on lahtikäiv. Vooderda enne koogivorm ka küpsetuspaberiga, siis on hiljem lihtsam kooki vormist eemaldada. Küpseta koogipõhja 175 kraadi juures umbes 40 minutit või seni, kuni puutikk jääb katsudes kuivaks. Toimeta samuti ka ülejäänud koogipõhjadega. Eemalda koogipõhjad vormist ja lase täielikult jahtuda.

Kreemiks vispelda toorjuust pehmeks, lisa juurde toasoe või ja tuhksuhkru, vanilje segu. Viimasena maitsesta kreem sidrunimahlaga. Seda lisa maitse järgi. Lase kreemil seni külmas seista, kuni koogipõhjad jahtuvad, siis on kreem veidi tihkem ja seda on lihtsam koogile kanda.

Kui koogipõhjad on jahtunud, siis vajadusel lõika küpsemisel koogi pinnale tekkinud „muhud“ maha. Kata koogipõhjad kreemiga, lao üksteise peale ja kata kreemiga ka välimised küljed, st kogu välimine koogi pind.

Rösti mandlilaastud ahjus kuldseks ja kata nendega koogi pind (viimase osa jätsin vahele, kuna röstimine mul 2 korda ebaõnnestus)

Lase valmis koogil maitsestuda külmas paar tundi kuni üleöö. Mida kauem seisab, seda paremaks muutub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar