neljapäev, 25. märts 2010

Šokolaadiselt šokolaadine mudakook

Ühel päeval oli jube šokolaadi isu ja mitte lihtsalt šokolaadi tahvli järgi vaid ikka ühe korraliku rammusa šokolaadikoogi isu. Mudakook on just parajalt lihtne ja mõnusalt šokolaadine kook selle isu rahuldamiseks. Palju seda korraga ei söö, kuid tassikese hea kohvi kõrvale on see tõelise šokolaadisõbra unistus. Lisandiks võiks sinna juude lisada ka pähkleid, kuid selle mõtte peale tulin alles siis kui kook juba ahjus küpses. Seega järgmine kord on pähklid selles koogis kindlasti esindatud.

350 g tumedat šokolaadi
225 g võid
600 ml vett (huvitavama maitse saavutamiseks võib vee asendada nt apelsinimahlaga või mõne muu meelepärase hapu mahlaga)
3 muna
400 g tuhksuhkurt
400 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga nii, et ääred oleks ka kaetud. Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Sulata paksupõhjalises potis madalal kuumusel vesi, või ja šokolaad. Sega korralikult läbi, et segu oleks ühtlaselt pehme. Võta tulelt ja jahuta. Vahusta suuremas kausis õrnalt munad. Kui šokolaadi segu on parajalt jahtunud, lisa see pidevalt segades munadele. Viimasena sega juurde jahusegu (sega omavahel jahu, küpsetuspulber ning sool) ja tuhksuhkur. Sega korralikult läbi ja vala taigen koogivormi. Küpseta 170 kraadi juures umbes 45 minutit või seni, kuni tikuga katsudes tuleb uhas pulgake koogi keskelt välja. Lase täielikult jahtuda.

Glasuur
225 g tumedat šokolaadi
150 ml vahukoort

Kuumuta paksupõhjalises potis madalal kuumusel vahukoor ja tükeldatud šokolaadi, kuni šokolaad on täielikult sulanud. Jahuta segu. Lõika kook pooleks, immuta meelepärase hapu mahlaga (kasutasin purustatud astelpaju marju), pane kook uuesti kokku ja kata glasuuriga. Lase veidi seista ja serveeri hea kange kohviga.

1 kommentaar: