laupäev, 2. jaanuar 2010

Õuna-rosina kaneelirullid


Uue aasta alguses tuli isu millegi sooja ja koduse järgi. Kaneelirullid tundusid just need õiged asjad olevat, aga miks peaks nad olema traditsioonilised. Niisiis rändasid taigna vahele ka rosinad ja õunatükid. Ja ega nende puhul just kaneeli ja suhkruga ka ei koonerdanud. Pärmitaigna retsept on pärit Suurest Küpsetamisraamatust.

Taigen:

5 dl sooja piima

50 g pärmi

1 muna

1,5 tl soola

2 dl suhkrut

14-16 dl nisujahu

200 g küpsetusmargariini

Täidis:

70 g võid

1,5 tl kaneeli

4 spl suhkrut

½ suurt õuna

1 dl rosinaid

Määrimiseks:

1 muna

Hõõru pärm vähese piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Lisa toasoe muna, sool, suhkur. Kalla või sõelu tainakaussi 7-8 dl jahu ja sõtku paar minutit. Seejärel lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes esialgu 2 dl järele. Lisa tükkidena pehme margariin ja sõtku uuesti ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval niipalju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest lahti.

Kata tainakauss rätikuga, tõsta sooja kohta ja lase mahult kahekordseks kerkida. Kuna tainas sisaldab rohkesti rasva ja suhkrut, võib selleks kuluda tund või isegi kauem.

Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi, et suuremad gaasimullid lõhustuksid.

Rulli taigen laual 0,5 cm paksuseks. Määri taigen toasooja võiga üle, raputa peale suhkrut ja kaneeli, rosinad ning väikesteks tükkideks lõigatud õunad. Rulli ettevaatlikult kokku ja lõika 2-3 cm paksused seibid. Laota küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile 3-4 cm suuruste vahedega. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Pane plaat 225 kraadini eelkuumutatud ahju 10-15 minutiks küpsema. Kuni rullid on ilusad pruunid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar