reede, 21. august 2009

Hõrk keedukreemi õunakook

Õunahooaeg on alanud ja esimesed ubinad on muru seest välja nopitud. Seega saab ka õunakoogi hooaja avatuks tunnistada. Seda kooki valmistades oli kodu täis hõrku karamelli ja brändi lõhna. Nämmm… :)

Tainas:

5 dl jahu

3 sl suhkrut

100 g margariini

1 munarebu

Veidi soola

Õuna kiht:

50 g võid

3 sl fariinsuhkrut

2 sl brändit

50 g erinevaid pähkleid

6-7 väiksemat õuna

Keedukreem:

0,5 l piima

1,5 dl suhkrut

3 muna

0,5 dl nisujahu

1 tl vanillisuhkrut

1 sl võid

Lisa kaussi kõik taigna komponendid ja haki noaga margariin väikesteks tükkideks. Seejärel näpi tainas purutaoliseks massiks. Lase taignal pool tundi külmkapis seista. Vooderda 26cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm 2/3 taignast, 1/3 jäta hiljem koogi katteks. Küpseta vooderdatud koogipõhja 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Koori ja tükelda õunad. Kuumuta kastrulis või ja fariinsuhkur, lisa õunatükid ning keeda segu umbes 5 minutit. Lisa brändi ja kuumuta veel, kuni segu muutub paksemaks. Lõpuks lisa jämedalt hakitud pähklid.

Keedukreemiks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Lase jahtuda. Sega jahu munadega läbi ja lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades. Siis ei teki klimbid. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb, ära keema lase. Lisa või ja jahuta.

Laota eelküpsetatud põhjale õunakiht, seejärel keedukreem ning kõige peale puista ülejäänud taigen (puru). Olemasolevale purule võib veidi lisada suhkrut, siis jääb tulemus karamellisem.

Küpseta kooki 200 kraadises ahjus umbes 25 minutit või kuni pealmine puru on ilusalt kuldkollane.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar