reede, 25. detsember 2009

Jõulupähklid

Tegelikult nad vist päris jõulupähklid pole, kuid sobivad jõululauale imehästi.

See on lapsepõlve nostalgia, mida mu vanaema ikka tegi. Mäletan seda maitset lapsepõlvest. Ja nüüd mõned kuud tagasi, sain pähkli kesta vormid vanaemalt. Enne polnud mahti neid nikerdada, kuid jõul tundus just see õige aeg olevat nende tegemiseks. Sellest kogusest saab umbes 60 valmis pähklit.

Kestad:

200 g margariini

1 dl suhkrut

2 muna

½ tl soola (kui margariin on soolane, siis võib ka ära jätta)

6 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

1 purk kondenspiima

200 g võid

50 g purustatud pähkleid

Vahusta toasoe margariin suhkruga, lisa vajadusel sool, ükshaaval toasoojad munad. Viimasena lisa segule jahu-küpsetuspulbri segu. Sega kõik korralikult läbi ja lase umbes pool tundi külmkapis seista. Täida vormid seguga, kuid mitte väga täis, kuna küpsedes taigen täidab vormid piisavalt. Ehk siis õhuke kiht tainast vormi.

Kuumuta ahi 175 kraadini ja küpseta kestasid 5-10 minutit. Olenevalt sellest, kui pruune pähkleid soovid. Jahuta vormid ja raputa kestad välja.

Täidiseks keeda suletud kondenspiima metallpurki 2 tundi vees. Ava purk ja sega sisu võiga ning lisa hakitud pähklid. Lase jahtuda. Kui segu on piisavalt kõvaks tahenenud, siis täida koored selle kreemiga ja pane pooled omavahel kokku.

Head maiustamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar