reede, 11. september 2009

Jõhvika-šokolaadi kook


Käisime ühel ilusal septembrikuu päeval Eesti pikima laudteega (kohati eluohtlikus) meeletult ilusas Marimetsa rabas. Sai metsast seeni ja ka laudteel jalutades imetoredaid jõhvikaid korjatud. Purki rändasid kuuseriisikad omas mahlas ja mõnusalt krõmpsuvad soolatud võiriisikad. Kuid minu imestus oli suur, kui avastasime, et avalikul rabas asetseval laudteel on nii palju, niii suuri jõhvikaid. Ja nii hakkas kohe mõte liikuma, et mida head saaks neist kokku keeratud. Midagi magusat ja mõrkjalt haput. Hmm… šokolaad ja jõhvikas tundus väga õige kooslus olevat. Ja nii ma siis otsisin ja leidsin selle maiuspala.


Kate:

5 dl jõhvikaid

2,5 dl suhkrut

1 tl riivitud apelsini koort

250 g šokolaadi (60-70% kakao sisaldusega)

200 ml vahukoort


Eelsoojenda ahi 190 kraadile. Soojenda suhkur 0.625 dl veega väikses paksu põhjaga potis. Kui suhkur on sulanud, lisa jõhvikad ja apelsini koor. Sega, kuni kõik ained on korralikult segunenud. Kalla segu õlitatud ahjuvormi ja küpseta 10-15 minutit. Jahuta täielikult.

Järgnevalt valmista šokolaadi kreem - ganache. Kuumuta vahukoor (kuid ära keeda) väikses paksupõhjalises potis. Kui koor on piisavalt kuum, tõsta see tulelt ja lisa šokolaaditükid ja sega, kuni see on sulanud ja koorega korralikult segunenud. Kalla šokolaadi segu pähkli põhjale. Lase täielikult jahtuda. Kalla peale karamellistatud jõhvikad ja nende siirup. Hoia külmas, kuni kook on täielikult jahtunud.


Pähkli põhi:

2 suurt muna

¼ tl vaniljeekstrakti

3 dl erinevaid pähkleid

1 ½ dl suhkrut

2,5 dl jahu

näpuotsatäis soola

5 spl külma võid

Jahvata röstitud pähklid peeneks, kuid ära lase pastaks muutuda. Vahusta munarebud ja valged eraldi. Mõõda 2 supilusikatäit munavalget ja lisa see rebule. Lisa vanill ja vahusta ettevaatlikult. Sega jahu, jahvatatud pähkel, suhkur, sool. Lõika võid seni, kuni see on ühtlaselt väiksekuubikuline. Lisa munasegu ja sega näppude vahel, kuni tekstuur on ühtlane. Kui vaja, siis lisa 1-2 teelusikatäit vett. Vooderda küpsetuspaberiga koogipõhi (26cm), kalla tainas peale ja pane umbes 30 minutiks külma. Küpseta 190 kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni põhi on ilus kuldpruun.

2 kommentaari:

  1. näeb minu maitsemeele järgi mõnusalt šokolaadine välja. Kas kook jäi pigem hapukas või magusam?

    VastaKustuta
  2. Pigem magusam, aga jõhvikas tasakaalustab seda.

    VastaKustuta